تاریخچه المپیک

تاریخچه المپیک

در بحث تاریخچه المپیک اگر بخواهيم ريزبين شده و وارد جزئيات آن شويم يقينا بايد در حدود سي و شش شماره فقط در مورد تاريخچه ي المپيک صحبت کنيم که صد البته هم براي شما خسته کننده خواهد شد و هم براي ما بي معني! پس با اين استدلال فقط به مهم ترين و ضروري ترين و جالب ترين نکات اشاره کرده و رد مي شويم. نکاتي که يقينا براي شما نيز جذاب و جالب خواهد بود.

يونان باستان سرمنشا تمدن غرب

پيش از اينکه مسيح متولد شود و تاريخ در اروپا شکل بگيرد يونانيان که انسان هاي متمدن و دانا و دانشمندي بودند و تمدن بسيار پيشرفته اي داشتند مسابقات منظمي را برگزار مي کردند و در آن با هم زور آزمايي مي کردند که صد البته همانند تمامي فعاليت هاي بشري در قديم ريشه در مذهب نيز داشت.

دشت المپيا و تاج زيتون

 اين بازي ها در دشتي موسوم به المپيا برگزار مي شد و جالب است بدانيد که در ابتداي برگزاري اين مسابقات نيز فقط يک رشته براي رقابت وجود داشت و آن دو بود و در انتها نيز در کنار جوايز نقدي بر سر برنده تاجي از شاخه هاي زيتون مي نهادند که امروزه نيز در رقابت هاي المپيک حتما تاجي از زيتون که بر سر برنده ها مي گذارند را ديده ايد و خواهيد ديد و فلسفه ي اين تاج زيتون همين است که بدان اشاره رفت.

مسابقات تقديم خدايان

يوناني هاي اين مسابقات منظم که سالانه برگزار مي شد را به يکي از خدايان خود به نام Zeus تقديم مي کردند. جالب است بدانيد که فقط مردان حق شرکت در اين مسابقات را داشتند و البته همه ي مردان نيز بايد برهنه مي دويدند! اين مسابقات هر سال برگزار مي شد ولي هر چهار سال يک بار مسابقه شکل مهم تر و رسمي تري به خود مي گرفت و به نام المپياد ناميده مي شد.

ورود رشته هاي ديگر به بازي ها

در ابتدا فقط دونده ها بودند که در مسابقاتي که در دشت المپيا برگزار مي شد حضور داشتند و ديگر زورمندان در اين مسابقات شرکت نمي کردند ولي به مرور زمان رشته هاي ديگري همانند بوکس و کشتي و پرتاب وزنه و پرش ها و ارابه راني و اسب دواني و … نيز به اين سري مسابقات افزوده شد و اين مسابقات کم کم رونق فراوان تر يافت.

صلح و آتش بس المپيک

انسان هاي آن دوران براي ساده ترين مسائل با هم در جنگ و کشمکش وارد مي شدند و البته در دوران کنوني نيز کم نستند انسان نماهايي که بدون وجود ساده ترين مسائل نيز همديگر را مي کشند!

به هر حال اين مسابقات که ريشه هايي مذهبي داشت و هر هسته ي اصلي مراسم نيز در معبد و مراکز مذهبي برپا مي شد سبب مي شد تا مردم در آن دوران دور هم جمع شده و رقابت هاي با هم داشته و آن را تقديم خدايان خود کنند و جالب است بدانيد که در طول برگزاري اين رقابت ها تمام جنگ و دعواها و درگيري هاي قومي و قبيله اي و استاني و طايفه اي و … موقتا تعطيل مي شد و صلح و آتش بس المپيک اعلام مي شد و همه هم به اين آتش بس پايبند بودند.

انسان باستان براي شرکت در مسابقات المپيا، جنگ و خون ريزي و درگيري را تعطيل مي کرد ولي انسان متمدن امروز همانگونه که در ادامه خواهيد خواند براي تداوم به خون ريزي و کشت و کشتار بسيار گسترده با استفاده از سلاح هاي کشتار جمعي، تا به امروز سه دوره از رقابت هاي المپيک را تعطيل کرده است و اين تفاوت انسان باستان که نهايتا با شمشير مي کشت با انسان جديد است که با يک بمب اتمي چند صد کيلويي چندين ميليون انسان و هم نوع را در کسري از ثانيه خاکستر مي کند.

امپراطوري نحس روم و توقف المپيک کهن

هميشه زماني که يک عده در سلامت و در آرامش زندگي مي کنند و به تعالي و ترقي مي انديشند و در مسير پيشرفت قرار مي گيرند يک بيمار رواني پيدا شده و همه چيز را به خاک و خون مي کشد و اين مساله بارها و بارها در تاريخ تکرار شده است.

 اين مسابقات نيز در يونان باستان همينطور ادامه داشت تا اينکه  در سال ۳۹۴ بعد از ميلاد توسط امپراطور بيزانس که همه جاي دنيا را اشغال کرده و جنايت هاي عظيمي در دنيا مرتکب شد متوقف شد.

اين امپراطور نحس و بد طينت Theodosius  دوم نام داشت و زماني که وي و امپراطورهاي پيشين روم باستان بر بخش عظيمي از جهان و خصوصا يونان ظفر يافتند نه تنها بازي هاي المپيک را تعطيل کردند بلکه دستور دادند تا تمام معابد و مراکز مذهبي اين کشور با خاک يکسان شود و البته رومي ها از اين جنايت ها و فرهنگ کشي ها در ديگر نقاط جهان نيز به وفور مرتکب شده اند.

ربط به موضوع ندارد ولي در بارسلون در کليساي معروف و قديمي اين شهر سيزده غاز سفيد به نشانه ي دختر باکره اي که در سن سيزده سالگي و زماني که روم بر اسپانيا استيلا يافت فقط و فقط به جرم اينکه بر اجراي مراسم مذهبي مسيحي خود پافشاري کرده بود توسط سرباز بي رومي به طرز وحشيانه اي کشته شده بود نگهداري مي شود تا بازديد کننده ها همواره به ياد اين دختر و اين رفتار وحشيانه ي سربازان رومي باشند.

سرباز رومي اين دختر را در دروان بشکه اي که در آن چاقو و تيغ و فلزات تيز و برنده ريخته بود گذاشته در بشکه را بسته و از بالاي تپه اي در بارسلون امروزي به سمت پايين هل داده است و دختر در اسف بار ترين شکل ممکن در جريان اين جنايت جان سپرده است و امروزه تابلو نقاشي اين واقعه نيز در دنيا شهرتي جهاني دارد که به دليل نامرتبط بودن آن با اين بحث از اين موضوع مي گذريم.

پايه ريزي المپيک جديد

استفاده از واژه ي المپيک و المپيا براي ناميدن رخدادهاي ورزشي دوباره و از قرن هفدهم، تا حدودي رواج پيدا کرده بود. بين سال هاي ۱۶۱۲ تا ۱۶۴۲ به همت حقوقداني به نام Robert Dover در انگلستان مسابقات منظم سالانه اي برگزار مي شد و جالب است بدانيد که آن را Cotswold Olimpick Games نام نهاده بودند.

بين سال هاي ۱۷۹۶ تا ۱۷۹۸ در جريان انقلاب فرانسه بازي هايي به نام L’Olympiade de la République يا المپياد جمهوري برنامه ريزي و برگزار شد و بدين ترتيب اسم المپيک و المپياد در فرانسه نيز تکرار شد. بد نيست بدانيد که در اين دوران مردم فرانسه از زير يوغ سلطنت بيرون آمده و به جمهوري رسيده بودند و صد البته براي براندازي نظام پادشاهي و رسيدن به جمهوري بهاي بسيار سنگيني نيز پرداخته بودند.

زنده کردن المپيک

اين داستان ها ادامه داشت و کشورهاي مختلف در درون مرزهاي خود مسابقاتي به اسم المپياد و المپيک برگزار مي کردند و در اين مسابقات ورزشکاراني از بيرون کشور شرکت نمي کرد تا اينکه ورزشکار و مربي فرانسوي به نام Pierre de Coubertin تصميم گرفت بازي هاي المپيک را درست به همان شيوه که در يونان قديم برگزار مي شد احيا کرده و همچنين آن را بين المللي کند و اين شد که کميته ي بين المللي المپيک يا همان IOC تاسيس شد و نخستين دوره از المپيک نيز  در سال ۱۸۹۶ و  در سالن مسابقات Panathenaic در يونان برگزار گرديد و جالب است بدانيد که اين دوره از المپيک کاملا مردانه بود و فقط مردان حق شرکت داشتند.

المپيک ۱۸۹۶ يونان

اولين دوره از مسابقات المپيک مدرن به همت ورزشکار و مربي Pierre de Coubertin در آتن برگزار شد و در اين دوره از مسابقات ۱۴ کشور با ۲۴۱ ورزشکار و در قالب ۴۳ مسابقه با هم رقابت کردند. اين تصوير با اين که کيفيت لازم را ندارد و با تکنولوژي عکاسي آن دوران گرفته شده است مراسم افتتاحيه ي نخستين دوره المپيک را نشان مي دهد.

المپيک پول ساز است!

در جريان برگزاري اين دوره از رقابت ها متوجه شدند که رقابت ها مي تواند پول ساز باشد و انبوهي تمبر پستي با نشان المپيک و انبوهي ديگر کالاها با علامت و نمادهايي از المپيک فروش رفته و مسولين را به اين باور رساند که المپيک مي تواند پول ساز باشد و يونان نيز تمايل نشان داد تا اين مسابقات به طور مستمر در يونان برگزار شود ولي ديگر کشور ها تصميم ديگري داشتند.

ديگر کشورها تصميم گرفتند که ميزباني اين مسابقات به صورت چرخشي به کشورهايي که اعلام آمادگي کرده و امکانات لازم براي اجراي اين مسابقات را دارند اعطا شود تا همه بتوانند از اين افتخار و صد البته از اين درآمد بهره مند شوند و چنين نيز شد به نحوي که امروز بر سر ميزباني المپيک دعواست و بازار اعمال نفوذ و رشوه و ارتشا و التماس و عز و جز و درگيري ها و يار کشي ها و گرو کشي هاي سياسي و غيره داغ است و فقط همين را کم داريم که بر سر گرفتن امتياز ميزباني المپيک براي هم لشگر کشي کنند!

تمبر یادبود المپیک

اين هم تصوير همان تمبري است که در جريان برگزاري نخستين دوره از المپيک در آتن فروش خوبي داست و سود خوبي را نيز عايد کرد.

المپيک ۱۹۰۰ پاریس و حضور بانوان براي اولين بار

پس از ۱۸۹۶ اين بازي ها موقتا تعطيل شد و در سال ۱۹۰۰ و در جريان نمايشگاه جهاني که در پاريس برگزار مي شد اين مسابقات دوباره تشکيل شد و البته با اينکه استاديوم و ورزشگاه مشخصي براي برگزاري اين مسابقات وجود نداشت ولي نکته ي جالب توجهي که در اين دوره رخ داد حضور بانوان و شرکت کردن بانوان در اين رقابت ها بود که نقطه عطفي در تاريخ المپيک شد.

المپيک ۱۹۰۴ آمريکا

اين مسابقات چهار سال بعد در جريان نمايشگاه جهاني و اين بار در سنت لوييس برگزار شد و در اين دوره ۶۵۰ نفر در اين رقابت ها شرکت داشتند ولي به دليل اينکه اين مسابقات در ميسوري آمريکا برگزار مي شد ۵۸۰ نفر از شرکت کننده ها از امريکا بودند!

المپيک بازي هاي زمستاني

همانگونه که ميوه هاي تابستاني و زمستاني در يک فصل واحد نمي رويند و مثلا در زمستان نمي توان هنداونه برداشت کرد و در تابستان پرتقال خورد طبيعتا نمي شد ورزش هاي زمستاني را در المپيک گنجاند چرا که المپيک شامل ورزش هاي تابستاني بود و اين مساله سبب شد تا المپيک ورزش هاي زمستاني نيز به برنامه هاي کميته ي بين المللي المپيک افزوده شود که البته به دليل اينکه بحث در اين مقاله صرفا در مورد ورزش هاي تابستاني و المپيک تابستاني در مورد المپيک زمستاني صحبت زيادي نمي کنيم.

پارا المپيک

بعدها امکان شرکت معلولين نيز در اين مسابقات فراهم شد و پاراالمپيک نيز به اين ورزش ها افزوده شد و صد البته کاروان پارالمپيکي اعزامي برخي کشورها بسيار بسيار قوي تر از کاروان اعزامي المپيکي که گاه لشگر مصدومين و مغلوبين لقب مي گيرند ظاهر مي شوند!!!

دوره هاي مختلف المپيک ها از ابتدا تا اکنون

يونان، آتن  در سال ۱۸۹۶
فرانسه، پاريس  در سال ۱۹۰۰

آمريکا، ميسوري، سنت لوييس  در سال ۱۹۰۴
يونان، آتن  در سال ۱۹۰۶
انگليس، لندن  در سال ۱۹۰۸
سوئد، استکهلم در سال ۱۹۱۲
لغو شد در سال ۱۹۱۶

بلژيک، آنتورپ در سال ۱۹۲۰
فرانسه، پاريس در سال  1924
هلند، آمستردام در سال ۱۹۲۸

آمريکا، لس آنجلس، کاليفرنيا در سال ۱۹۳۲
آلمان، برلين در سال ۱۹۳۶  
لغو شد در سال ۱۹۴۰
لغو شد در سال ۱۹۴۴
انگليس، لندن در سال ۱۹۴۸
فنلاند، هلسينکي در سال ۱۹۵۲
استراليا، ملبورن در سال ۱۹۵۶
ايتاليا، رم در سال ۱۹۶۰
ژاپن، توکيو در سال ۱۹۶۴
مکزيک، مکزيکوسيتي در سال ۱۹۶۸
آلمان، مونيخ در سال ۱۹۷۲
کانادا، کبک، مونترال در سال ۱۹۷۶
شوروي سابق، مسکو در سال ۱۹۸۰
آمريکا، کاليفرنيا، لس آنجلس در سال ۱۹۸۴
کره جنوبي، سئول در سال ۱۹۸۸
اسپانيا، بارسلون در سال ۱۹۹۲
آمريکا، آتلانتا، جورجيا در سال ۱۹۹۶
استراليا، سيدني در سال ۲۰۰۰
يونان، آتن در سال ۲۰۰۴
چين، پکن در سال ۲۰۰۸
انگلستان، لندن در سال ۲۰۱

لغو المپيک ۱۹۱۶ براي جنگ

اين دوره از المپيک که قرار بود در آلمان و در شهر برلين برگزار شود به دليل وقوع جنگ جهاني که اول که کسي باور نمي کرد خيلي به طول بينجامد لغو گرديد و برگزار نشد. در اين دوره دست مردم دنيا خصوصا اروپا بند کشت و کشتار بود و وقت و فرصت براي مسابقه نداشتند و مسابقات اصلي در ميادين جنگ بود. يک عده مجنون رواني که انبوه مردم را به کشتن مي دهند.

لغو المپيک ۱۹۴۰ براي شعله ور کردن آتش جنگ

اين دوره از المپيک که قرار بود در ژاپن برگزار شود به دليل شعله ور شدن آتش جنگ جهاني دوم لغو شد. دقت داشته باشيد که در دوران قديم و در يونان مردم براي شرکت در المپيک، موقتا جنگ و کشت و کشتار را متوقف مي کردند و به مسابقات مي پرداختند ولي انسان متمدن عصر اتم مسابقات المپيک را لغو مي کند تا با خيال راحت و بدون آنکه صلح و مسابقه و گفتگو، وقت و انرژي اش را تلف کند با تمام قوا به جنگ و خون ريزي و کشت و کشتار بپردازد.

لغو المپيک ۱۹۴۴ به دليل تبعات شوم جنگ جهاني دوم

در تاریخچه المپیک بنا به دلایلی شاهد لغو بازی ها نیز بوده ایم. جنگ جهاني دوم اين دوره از المپيک را نيز تحت الشعاع قرار داده بود و با اينکه کشورهاي مختلفي براي ميزباني در اين دوره اعلام آمادگي کرده بودند ولي قرار شد اين دوره از رقابت هاي المپيک در لندن برگزار شود ولي به دليل اوضاع نابساماني که دنيا پس از جنگ جهاني دوم داشت اين دوره از المپيک نيز لغو گرديد و به دليل اينکه اين دوره قرار بود در لندن برگزار شود لندن ميزباني دوره ي بعدي المپيک را براي خود محفوظ نگه داشت.

پرچم المپيک

پرچم المپيک از ۵ حلقه در رنگ هاي مختلف تشکيل شده است و همانگونه که مي بينيد و بر همه واضح و مبرهن است اين حلقه ها هم در هم تنيده شده اند. رنگ هاي اين حلقه قرمز، سبز، مشکي، زرد و آبي هستند. ۵ حلقه ي موجود در اين پرچم نماد ۵ قاره ي جهان هستند و در هم تنيده شدن حلقه ها هم نشان از اتحاد و دوستي و برادري مردم اين ۵ قاره داشته و يا دست کم چنين رويايي را آرزو مي کند.

Baron de Coubertin اين پرچم را در سال ۱۹۱۳ تا ۱۹۱۴ طراحي کرده بود ولي اين پرچم براي اولين بار به صورت رسمي در سال ۱۹۲۰ که المپيک در شهر Antwerp بلژيک برگزار مي شد استفاده گرديد.

تاريخچه ي مشعل المپيک

سنت روشن کردن مشعل و آتش نيز از يونان قديم برگرفته شده است و جالب است بدانيد در يونان در افتتاحيه ي المپيک مشعلي را روشن مي کردند و جالب تر است بدانيد براي روشن کردن اين مشعل در آن زمان از آينه هاي مقعري استفاده مي کردند که نور خورشيد را بر روي مشعل متمرکز مي کرد و مشعل را روشن مي نمود.

البته در اين دوران از اين نوع از آينه ها که هنوز هم در دنيا برخي کشورها تکنولوژي ساخت آن را ندارند صرفا براي روشن کردن مشعل المپيک استفاده نمي شد و زماني که کشتي هاي متجاوزيني که براي تسخير يونان به سواحل اين کشور لشگر کشي کرده بودند به تير رس نمونه هاي نظامي و بسيار بزرگي از اين آينه ها رسيدند دانشمندان و سربازان يوناني با متمرکز کردن نور خورشيد تابيده شده به اين آيينه ها بر بدنه هاي کشتي هاي متجاوزين که در آن دوران عموما از چوب نيز بودند کشتي متجاوزين را يکي پس از ديگري آتش زدند و متجاوزين که از ماوقع بي خبر بودند از آتش گرفتن بي دليل کشتي هاي خود غرق در حيرت شده و آن را به قدرت خدايان يونان ربط داده و وحشت کرده و صد البته در آتشي که هيزم آن را کشتي هاي خودشان فراهم کرده بود سوختند!

شعار المپيک

شعار المپيک Citius, Altius, Fortius مي باشد که از يونان باستان الهام گرفته شده است و به معني سريع تر، بالاتر و قوي تر است و شايد به همين دليل نيز دوي صد متر و پرش ارتفاع و وزنه برداري دسته ي فوق سنگين از مهم ترين رقابت هاي المپيک محسوب مي شوند و پيدا کردن بليت براي ورود به سالن و تماشاي اين سه رقابت واقعا دشوار است و در روز برگزاري اين سه مسابقه سالن مملو از تماشاچي بوده و تعداد کساني که رقابت ها را از طريق تلويزيون دنبال مي کنند نيز چندين ده برابر افزايش مي يابد.

المپيک ۲۰۱۶ برزيل

حال که در مورد تاريخچه ي المپيک مقدمه ي کوتاه و نکات شنيدني را خوانديد نوبت به اصل داستان که المپيک ۲۰۱۶ ريو و تفاوت هايي که اين دوره از المپيک با ديگر دوره هايي که تاکنون برگزار شده است دارد رسيد.

ريودوژانيرو ميزبان المپيک ۲۰۱۶

ريودوژانيرو کلمه و ترکيبي است به زبان پرتقالي و به معناي رودخانه ي ژآنويه! اين شهر ساحلي بسيار زيبا و منحصر به فرد در آمريکاي جنوبي و در کشور برزيل واقع است. در دوراني که پرتقالي ها به کمک دانش و تکنولوژي قدرتمندي که در زمينه ي دريانوردي داشتند در دنيا راه افتاده بوده و به هر جا که مي رسيدند با استقرار توپ هاي خود آن منطقه را استعمار و استثمار مي کردند و از اهالي آن منطقه باج مي گرفتند پاي گروهي از اين ياغي هاي بي پدر و مادر به منطقه اي که امروزه برزيل ناميده مي شود رسيد و چون آن را زيبا يافتند در آن سکني هم گزيدند.

در سال ۱۵۰۷ شماري از اين پرتقالي ها به ايران و به هرمز وارد شده و بخشي از ايران را نيز مستعمره ي خود کرده بودند و البته پاي اين پرتقالي ها در سالر ۱۶۵۶  به ريو باز شد و آن را ريو دو ژانيرو ناميدند.

ريو دوژانيرو که شهري ساحلي با انبوهي از زيبايي طبيعي است که حتي در فصول عادي سال نيز با توجه به دارا بودن سواحل بسيار زيبا من جمله ساحل و پلاژ کوپاکابانا که طولاني ترين پلاژ دنيا مي باشد مملو از توريست است و خصوصا زماني که رخداد مهمي همانند المپيک ۲۰۱۶ نيز قرار است در آن برگزار شود يقينا بسيار بسيار پر جنب و جوش نيز مي گردد و بيشتر هم خوش مي گذرد.

المپیک ۲۰۲۰ توکیو

المپیک ۲۰۱۶ ریو زیر سایه ی ترس از پشه زیکا برگزار شد ولی المپیک توکیو به دلیل پاندمی کرونا در سطح جهان یک سال به تعویق افتاد و سرانجام پس از کش و قوس های فراوان و در حالی که هنوز کرونا در جهان قلع و قمع می کند با ترس و لرز و بدون حضور تماشاچی با یکسال تاخیر و در سال ۲۰۲۱ برگزار می گردد.

3.3 3 votes
امتیازدهی به مقاله

مطالب مرتبط

اشتراک
نوع اشتراک
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
دیدن همه ی نظرات
0
نظر بدهید.x